Het vreemde wereldje van streetwear

Geschiedenis van streetwear
Streetwear is een style in fashion die in de jaren 90 doorkwam en sindsdien hard doorgroeide in de California. In het begin was streetwear vooral populair in de surf- en skate cultuur maar de laatste jaren bevat het ook elementen van sportkleding, hiphop, punk en zelfs japanse streetwear.

Op dit moment draait het vooral om lekker zittende en goed uitziende jeans, T-shirts, baseball caps, sneakers en ga zo door. Verzamelaars liggen af en toe voor de winkels om de echte limited releases te scoren.

 

Van straat naar luxe
Toch is het gek hoe streetwear zich zo heeft kunnen winkelen, van origine was streetwear eigenlijk ontworpen voor voor op straat. Nu zie je veel merken met het zogenoemde ‘high fashion’ waarbij bijvoorbeeld Louis Vouitton haar kleding voor ongelofelijk hoge prijzen verkoopt.

 

Prijs stijgt en stijgt
Naast hoge retail prijzen zien we de prijzen van sommige merken op de secundaire markt alsmaar doorstijgen. Verzamelaars zien het als iets dat ze moeten hebben en betalen er belachelijke prijzen voor. De Supreme baksteen is hier het hoogtepunt van, iedereen denkt namelijk:
‘Wat moet je ermee?’

En toch wilt iedereen deze kopen omdat ze dan het gevoel hebben erbij te horen.

 

De split
Het is een heel erg dubbel gevoel,  ik denk dat in de volgende stelling zich veel mensen kunnen vinden. Ikzelf ben sneakerverzamelaar en wanneer er een limited paartje uitkomt zich ik klaar achter mijn laptoppie. Als ik deze NIETbemachtig ben ik boos op de schaarste van de stoel en de reselllers, toch maakt de schaarste deze schoen zo limited. Daarnaast zorgen de resellers voor een hoge prijs op de secundaire markt waardoor het nog mooier is als je jouw paartje hebt bemachtigd.

 

Merken grijpen in
Toch is het mooi om te zien dat merken nu een stokje steken tegen de doorverkopers van streetwear. Neem hierbij Yeezy. Ik hoor veel mensen zeggen: ‘Yeezy is dead’. Maar is dit wel echt zo?

Nee, Yeezy verkoopt meer dan ooit omdat het ook veel meer paartjes uitbrengt. Hierdoor hebben doorverkopers zichzelf in de vingers hebben gesneden, iets wat ik erg leuk vindt.

Maar voor verzamelaars is het ook minder leuk om een Yeezy te bemachtigen, het is gewoon niet meer bijzonder/zeldzaam!

 

Wat vinden jullie?
Ikzelf zit dus in een dilemma wat ik van deze ontwikkelingen vindt. Wat vinden jullie?  Had streetwear op de straat moeten blijven of zijn de ontwikkelingen richting high fashion juist goed. En wat vinden jullie van de resellers en schaarste, moet deze blijven of moet elk paartje voor iedereen te verkrijgen zijn?