5 FOUTEN: het starten van een eigen kledingmerk

Je ziet het steeds vaker dat jonge ondernemers onwetend een kledingmerk starten. Ook dit is ons overkomen, je bent jong, enthousiast en denkt dat je de wereld aankan. De realiteit is helaas altijd harder en moeilijker dan gedacht. Wij vertellen hier onze 5 fouten zodat jullie die kunnen voorkomen :).

 1. Weet waar je merk voor staat
  Hiermee bedoelen we het totale pakket! Waar staat je merk voor, waar staat het logo voor en waar wil je heen met je merk. Belangrijk is om dit te weten en het is zeker niet onhandig om dit soort dingen op papier te noteren.
  Noteer je visie van je eigen merk, je korte- en langetermijndoelstellingen en misschien wel het belangrijkste; ken je doelgroep. Aan wie wil jij gaan verkopen, hoe oud is je doelgroep, wat zijn hun interesses en bij welke winkels shoppen ze.
 2. Wees realistisch
  Dit vonden wij zelf het moeilijkste punt. Je wilt graag groots uitpakken maar probeer in dit proces realistisch te blijven. Voorspel je sales hierbij om hoge inkoopkosten te verkomen. Ons is het helaas voorgekomen dat we te enthousiast gingen inkopen en dat je uiteindelijk met een batch blijft zitten, iets wat je nooit wilt!
 3. Het kost veel energie en tijd
  Je bent nog een klein merk en moet concurreren met de grote merken in de business. Omdat je veel minder te besteden hebt dan de grote merken moet je er heel veel tijd en energie in steken om dit idee te doen slagen. Denk voordat je gaat starten of je dit ervoor over hebt.
 4. Start een community
  Communiceer met je doelgroep! vraag om eerlijke meningen om je producten nog verder te verbeteren en ‘bond’ met je klanten. Tevreden klanten keren namelijk terug…
 5. GEEF NIET OP
  Geef niet bij de eerste, beste tegenslag op! Je zal gaan merken dat er bij je eigen kledinglabel veel tegenslagen zullen komen. Het is namelijk een ontzettend moeilijke markt om mee in te spelen. Maar onthoud ‘weglopers zijn doodlopers’

We hopen dat jullie iets hebben aan onze eigen gemaakte fouten, veel succes Phenomenals!